vineri, 10 februarie 2012

Calendar

Niciodată nu mi-a plăcut februarie. Întotdeauna mi s-a părut a fi nesemnificativă, acea surată nehotărâtă care se vede mereu nevoită să-și verse frustrarea peste restul. Din pricina faptului că zilele i-au fost scurtate și trecătorii sunt indiferenți la suferința-i crâncenă.

Până la urmă cui îi mai pasă de ea când așteptăm cu toții primăvara, sătui de o iarnă care-și face datoria doar cu cele două luni demne de numele său?

Decembrie cu suita de sărbători, primele ninsori, aroma aceea de iarnă mult-așteptată, care chiar și fără fulgi de nea, e cruțată de gânduri rele și ocară. Milioane de oameni o celebrează an de an.
Decembrie e regina lunilor din calendar, iar în privința asta nu există loc de altă opinie.

Vine apoi prima lună a anului, da, căci anul începe și se termină iarna, dar iarna nu este regina anotimpurilor din calendar. Ea rămâne acea rudă îndepărtată care dorește să nu facă schimb de idei la întrunirile de familie, n-o interesează laudele celorlalte. Când e bună, când e ea. Acest ianuarie de care aminteam, este cea de-a doua lună a iernii, gerarul, cum e adesea numit în vocea populară. Cu el începe anul nou, cu el vin speranțele (care se vor topi până ca vara să ne ajungă), veselia, dar și tristețile.
Dar februarie, a învățat un șiretlic. Pentru că de multe dăți a trecut neobservat, şi pentru că oamenii se plictisesc de el, există ani când se revoltă. Aruncă ninsori aspre și viscol, stricând programul primăverii. Uneori se transformă el însuși într-o lună de primăvară, când nu poate lupta cu felul în care i s-au orânduit clipele.

Mai sunt puține zile până la prima zi de martie. Credeți că anul ăsta scăpăm de februarie atât de repede? Am impresia că strigătele plângăcioase ne vor răsuna ceva timp în urechi și în termometre.

Așa că, la revedere de pe-acum februarie. Nu-i va fi nimănui dor de tine.

7 comentarii:

  1. Februarie e asa cum l-ai caracterizat tu, viclean, perfid, insidios, si in curand va fi istorie, ceea ce nu pot spune si despre iarna. Se pare ca va mai rabufni de cateva ori pe durata lunii martie. Primavara va veni probabil din luna aprilie(din cate am inteles cu multe precipitatii lichide) sau mai sigur din mai. :D :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Februarie e o luna speciala, gandeste-te cate zile are :P si ce frumos e sa te bucuri de ultima zapada!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Nice
    :)) da, isotie, scurta si seaca

    @Soll
    Daca imi argumentezi de ce e speciala... Faptul ca e mai scurta nu o face speciala. Iar e zapada ne-am bucurat destul.

    RăspundețiȘtergere
  4. pot spune acelasi lucru despre Ianuarie

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim

    Nu era o aversiune fata de oamenii nascuti in aceasta luna, asa ca nu trebuie sa o iei personal. Si nu, n-ai dreptate.

    RăspundețiȘtergere